Recordaantal woningverkopen in coronajaar 2020

Gepubliceerd op 29 januari 2021

Woningmarktcijfers vierde kwartaal 2020

 

Uit de cijfers van het vorige kwartaal konden we opmaken dat we nog steeds in een verkopersmarkt zaten. In onze regio was een explosieve stijging in het aantal verkopen waar te nemen. En de krapte-indicator stond zelfs op het laagste niveau ooit deze eeuw. Hoe zien de cijfers er uit na het vierde kwartaal van 2020?

Landelijke woningmarkt

Door de aanhoudende krapte zijn de woningprijzen ook het vierde kwartaal sterk gestegen. Doordat de vraag naar koopwoningen op peil blijft, maar het aanbod achterblijft, komt de verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het vierde kwartaal uit op € 365.000,-. Dat is een stijging van 11,6% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019.

De NVM krapte-indicator is in het vierde kwartaal gedaald naar 1,9, wat wil zeggen dat een consument uit minder dan 2 woningen kan kiezen. Wederom een record; normaal gesproken ligt deze een stuk hoger: tussen 5 en 10 woningen (afhankelijk van de regio).

De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 29 dagen, 7 dagen korter dan in dezelfde periode een jaar geleden. In een krappe markt proberen kopers sneller hun slag te slaan.

Ook is er sinds halverwege 2020 een trend te zien waarbij veel randstedelingen naar het platteland trekken. Het belang van meer woonoppervlakte is groter geworden door het vele thuiswerken.

Waar men in maart nog bang was voor een dip in de woningmarkt, is niets minder waar gebleken. In het 'coronajaar' 2020 zijn er 3,7% meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren.

 

Woningmarktcijfers regio Uden - Veghel

In onze regio werden in het vierde kwartaal 395 woningen verkocht, ten opzichte van 358 woningen eind 2019. Niet zo’n spectaculaire stijging als het vorige kwartaal, maar toch een zeer mooi aantal. Er was met name een grote stijging te zien in het aantal verkochte vrijstaande woningen (+31,4%) en appartementen (+27,4%). Het aantal verkochte tussenwoningen is met -27,9% echter fors gedaald.

De gemiddelde verkoopprijs lag in Q4 op € 371.000,-. Eind 2019 was dat nog € 320.000,-; een stijging van 10,8%. De gemiddelde verkooptijd lag het afgelopen kwartaal op 34 dagen, ten opzichte van 58 dagen in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij lag de gemmiddelde verkooptijd van vrijstaande woningen en appartementen wat hoger dan die van tussenwoningen, hoekwoningen en tweekappers.

 

Bron: NVM.nl.

 

« ga terug