Waarom een aankoopmakelaar?

Gepubliceerd op 24 januari 2020

Wij leggen je het voordeel uit

Als verkoper schakel je een makelaar onder andere in om de waarde van je woning vast te stellen, de woning mooi te presenteren op Funda en onderhandelingen te voeren met kopers. Als woningzoekende kun je ook een makelaar inschakelen om jouw belangen te behartigen. Het is niet verplicht, maar er zitten wel grote voordelen aan. Benieuwd waarom een aankoopmakelaar een goed idee is? We leggen het je uit.

1. Een makelaar kent de lokale markt

Bij de samenwerking met een aankoopmakelaar begin je in de regel met een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kun jij je woonwensen kenbaar maken en toelichten. Hierna kan de huizenjacht beginnen! Door jarenlange ervaring en lokale marktkennis kan de makelaar jouw woonwensen vertalen naar concrete oplossingen. Zoek je een kindvriendelijke buurt? Een makelaar weet vaak exact welke delen van een wijk wel of niet geschikt zijn. Ook weet de makelaar welke voorzieningen er in de buurt zijn en hoe het zit met uitvalswegen. Een makelaar is daarnaast op de hoogte van gemeentelijke plannen en kan je wijzen op een snelweg die binnen de komende jaren gebouwd gaat worden. Tot slot heeft een makelaar toegang tot gedetailleerde informatie over woningen die recent verkocht zijn in een wijk en wat voor prijs deze hebben opgebracht. Zo weet je precies of een vraagprijs reëel is of niet!

2. Een makelaar brengt je op verrassende ideeën

Een makelaar kan je soms op ideeën brengen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Heb je bijvoorbeeld een woning op het oog, maar is het aantal slaapkamers niet naar wens? Een makelaar kan snel zien of je ergens een muur kunt doorbreken of juist bijzetten. Of misschien kan een vlizotrap wel worden veranderd in een vaste trap, waardoor de zolderruimte ineens als slaapkamer kan fungeren. Ook kan een makelaar waarschijnlijk beter door een ouboullig interieur heenkijken en meedenken over de begroting voor een eventuele verbouwing.

3. Je emoties blijven buiten spel

Waar jij helemaal verliefd kunt worden op een bepaald detail in een woning, kijkt een makelaar veel nuchterder naar een woning. Is de bouwkundige staat in orde, hoe zit het met isolatie, is de buurt geschikt voor jouw gezinssituatie en voldoet een woning aan al je eisen? Een makelaar laat zich niet leiden door emoties en helpt je daardoor een verstandige keuze te maken.

4. Netwerk van professionals

Bij het kopen van een woning komt heel wat kijken en er moeten allerlei professionals ingeschakeld worden. Denk aan een bouwkundige, taxateur, hypotheekadviseur en notaris. Een makelaar werkt dagelijks samen met deze professionals en heeft daardoor een aardig netwerk opgebouwd. In sommige gevallen kan het zelfs kostentechnisch interessant zijn om in zee te gaan met een taxateur of notaris uit het netwerk van je aankoopmakelaar.

5. De makelaar is een ervaren onderhandelaar

Dankzij jarenlange ervaring is een makelaar een expert in onderhandelen. Een makelaar weet hoe je het beste met andere makelaars kunt communiceren en welke boodschap je tussen de lijntjes door kunt lezen. Daarnaast weet een makelaar of een vraagprijs redelijk is en wat woningen in de buurt hebben opgebracht. Daarnaast blijft ook op dit onderdeel jouw emoties buiten spel als je een makelaar inschakelt.

6. Jouw belangen worden te allen tijde behartigd

We komen het wekelijks tegen: een koper koopt een huis zonder zelf een makelaar ingeschakeld te hebben en doet daardoor een véél te hoog bod. Hij betaalt daardoor veel meer dan nodig is. Dit gebeurt vaak wanneer mensen naar een andere stad of een ander stadsdeel verhuizen en zij de markt niet goed kennen. Zonde! Want een verkopende makelaar zal de koper daar niet op wijzen; die behartigt immers de belangen van de verkoper. Een aankoopmakelaar zal jou echter te allen tijde goed adviseren en jouw belangen behartigen. Ook als het aankomt op de ontbindende voorwaarden.

7. De makelaar heeft juridische kennis

Tot slot is de juridische kennis van een makelaar van groot belang. Hoe ziet een goede koopovereenkomst eruit? Staan alle artikelen erin die erin horen te staan? Zijn alle afspraken helder genoteerd? Of staan er twijfelachtige clausules in ie wel eens in jouw nadeel zouden kunnen werken? Een makelaar prikt er zo doorheen en zorgt ervoor dat alle afspraken goed worden opgenomen in de overeenkomst.

Tot slot

Ook Makelaar0413 kun je inschakelen bij de aankoop van je nieuwe woning. Wij kunnen je gedurende het hele traject helpen met de aankoop, vanaf het zoeken naar geschikte woningen tot aan de eindinspectie en overdracht. Maar als je het leuk vindt om het zoeken naar geschikte woningen zelf te doen, kun je ook een gedeelte van het takenpakket afnemen. Dit spreken we van tevoren af en leggen we vast in een overeenkomst. Zo weten we precies wat we aan elkaar hebben. Meer weten over onze dienstverlening als aankoopmakelaar? Lees het hier of neem vrijblijvend contact op!

 

 

 

 

« ga terug