Voor de markt uit verkopen, gebeurt dat veel?

Gepubliceerd op 30 april 2021

En hoe kom je er als koper wél tussen?

Het is een vraag die we vaak krijgen van woningzoekenden: “Worden er veel huizen ‘voor de markt uit’ verkocht?" Kopers krijgen soms het idee dat woningen al zijn verkocht voordat ze überhaupt op Funda hebben gestaan. Zij benaderen dan proactief makelaars om hen op te nemen in het zoekersbestand, zodat ze er als kopers toch tussen kunnen komen.

Het gevoel dat je als koper geen grip hebt op de markt, bestaat bij velen. En dat is begrijpelijk. Het aanbod beschikbare woningen is in jaren niet zo laag geweest als nu. Dus wat doe je, als je dolgraag een woning wilt kopen? Hoe kun je ervoor zorgen dat je op tijd op de hoogte bent van nieuw woningaanbod? En wordt er echt zo vaak ‘voor de markt uit’ verkocht?

Ja, er wordt wel eens voor de markt uit verkocht

Als makelaar bouw je gedurende je werkzame jaren een flink netwerk op. In dat netwerk bewegen zich allerlei collega-makelaars, verkopers, kopers en woningzoekenden met wie de makelaar contact heeft of in het verleden heeft gehad. Het is dan ook logisch als dat netwerk soms geraadpleegd wordt in de zoektocht naar een geschikte koper.

In sommige situaties kan het gewenst zijn om een koper te vinden via het eigen netwerk. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een pand in het hogere segment, of als een verkoper behoefte heeft aan privacy tijdens het verkoopproces. Ook gebeurthet wel eens dat een makelaar binnen een kort tijdsbestek twee vergelijkbare woningen in de verkoop krijgt. Kijkers die interesse hebben getoond in de eerste woning, maar niet de koper zijn geworden, worden dan door de makelaar benaderd om bij de tweede woning te komen kijken. Zo kan de makelaar snel een geschikte koper vinden voor het tweede pand.

Toch gaat de voorkeur uit naar verkopen via Funda

Het hebben van een groot netwerk heeft dus zo zijn voordelen. Dus vraag je je wellicht af wat het voor nut heeft om een woning toch op Funda te plaatsen? Dat kost immers extra tijd en er komen kosten bij kijken. Toch heeft dit meestal de voorkeur. Als makelaar ben je namelijk niet zomaar op zoek naar een koper voor een pand. Je bent op zoek naar de béste koper. De koper die de beste prijs en meest gunstige voorwaarden kan bieden.

Hoe vind je nu de beste koper? Juist, door een breed publiek te bereiken via Funda! Want hoe meer mensen op de hoogte zijn van de verkoop, hoe meer belangstelling er is voor de woning. De kans dat je een goede koper vindt, wordt daarmee alleen maar groter. Die investering in fotografie, marketing en de presentatie op Funda is het dan ook absoluut waard.

Maar wat kun je als koper doen?

Het is goed om je te realiseren dat een verkopend makelaar altijd in dienst van de verkoper werkt. De makelaar zal dan ook altijd proberen om een deal te sluiten die voor de verkoper het meest gunstig is. Het beste advies dat we kopers kunnen geven, is dan ook: schakel een aankoopmakelaar in om je te begeleiden. Een aankoopmakelaar weet namelijk hoe de lokale markt eruit ziet. Ook kan een aankoopmakelaar proactief rondvragen in z’n netwerk of een van zijn collega-makelaars een geschikte woning in zijn portefeuille heeft. Bovendien kan een aankoopmakelaar je er soms nog tussenkrijgen. Bijvoorbeeld als je een specifieke owning op het oog hebt, maar er al veel bezichtigingen zijn gepland. Dan kan een aankoopmakelaar soms tóch nog een bezichtiging voor je regelen.

Neem tot slot nog de volgende tips ter harte:

  • Verdiep je goed in je financiële mogelijkheden door in gesprek te gaan met een financieel adviseur. Zo weet je precies wat mogelijk is en kun je snel handelen;
  • Houd je hoofd koel! Bepaal van tevoren wat je maximaal wilt bieden en houd jezelf daar ook aan;
  • In de huidige overspannen markt lijkt het soms alsof  je halsoverkop moet beslissen. Doe echter nooit concessies als het gaat om een bouwkundige keuring of financieringsvoorwaarden. Als er gebreken zijn, of je hebt zaken in de koopovereenkomst op laten nemen die je niet na kunt komen, dan zijn de financiële gevolgen voor jou.

Behoefte aan advies?

Wij staan je graag bij als aankoopmakelaar. Ook adviseren we je graag over de huidige markt en jouw mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek. Neem daarvoor gerust contact met ons op!

« ga terug