"Steeds minder keuze voor 'Jan Modaal'"

Gepubliceerd op 29 januari 2020

Woningmarktcijfers laatste kwartaal 2019

Landelijke markt

Afgelopen kwartaal zagen we al dat het kopen van een woning een flinke uitdaging was voor startende kopers. En de krapte houdt aan. Er worden steeds minder woningen te koop gezet, terwijl de prijzen blijven stijgen. Lana Gerssen, voorzitter van NVM-vakgroep Wonen, verwacht dat het aantal verkopen in 2020 verder zal stagneren. Gerssen: “De transactieprijs is met 8% toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor, tot 326 duizend euro. Na enkele kwartalen van afvlakkende groei is deze groei boven verwachting. In het vierde kwartaal zijn er ruim 4% mínder woningen te koop gezet dan een jaar eerder en daarmee neemt het totale te koop staande aanbod dus verder af."

NVM voorzitter Onno Hoes vult aan: "Het lage aanbod werkt hogere prijzen in de hand en dat maakt ook dat steeds meer mensen boven de vraagprijs bieden van woningen die wél beschikbaar zijn. De koopwoningmarkt zal in het komende jaar door deze vicieuze cirkel voor steeds minder mensen toegankelijk zijn. Niet alleen is het aanbod voor de groep kopers met ongeveer anderhalf keer een modaal inkomen heel beperkt, maar voor hen is de drempel voor een financiering ook heel hoog."

Woningmarkt regio Uden-Veghel

Het laatste kwartaal van 2019 ging het in onze regio wat beter dan het kwartaal daarvoor. Het aantal verkochte woningen is licht gestegen; in totaal zijn er 350 woningen verkocht eind 2019, ten opzichte van 293 in de zomer van 2019 en 338 in het laatste kwartaal van 2018. Er zijn vooral flink meer vrijstaande woningen verkocht. Hoekwoningen en appartementen deden het minder goed ten opzichte van het jaar daarvoor.

De gemiddelde verkoopprijs is ook gestegen, met maar liefst 7,9%. Dat komt overeen met de landelijke cijfers. Woningen stonden gemiddeld wel wat langer te koop dan voorheen. Vooral vrijstaande woningen stonden lang te koop, ondanks dat deze vaker en voor betere prijzen werden verkocht. Al met al een wisselend beeld dus.

« ga terug