NVM: "Woningmarkt nauwelijks geleden onder coronacrisis"

Gepubliceerd op 17 juli 2020

Dit zijn de cijfers van het tweede kwartaal

Half maart waren we benieuwd welk effect de coronacrisis op de woningmarkt zou gaan hebben. Zou men minder gaan bezichtigen? Zou men minder vaak boven de vraagprijs gaan bieden? Zouden de hypotheeknormen drastisch gaan veranderen? En was het nu wel of niet slim om ten tijde van Corona te gaan verkopen? Allerlei vragen hielden ons bezig.

Inmiddels zijn we ruim drie maanden verder en presenteert de NVM de woningmarktcijfers van het afgelopen kwartaal. En die bevindingen zijn overwegend positief!

Landelijk: 52% woningen boven vraagprijs verkocht

Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren: maar liefst 52% van alle woningen werd boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde verkoopprijs lag op € 335.000, dat is maar liefst 8,8% meer dan een jaar geleden. Dat is wellicht te verklaren door de enorme krapte op de markt. Een woningzoekende kon namelijk uit 2,7 woningen kiezen; de markt is in deze eeuw nog nooit zó krap geweest. De doorlooptijd was ook enorm kort: gemiddeld slechts 28 dagen.

Voorzitter van de NVM Onno Hoes licht toe: “Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen. Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers meer kansen. We merken dat de consument vertrouwen heeft in de veerkracht van de Nederlandse economie; men omarmt de eigen woning en denkt niet op de korte maar op lange termijn”. Ook is er steeds meer vraag naar grotere woningen, met name naar tweekappers en vrijstaande woningen. Wellicht is er behoefte aan meer ruimte omdat men meer tijd in huis heeft doorgebracht?

Regio Uden/Veghel:

Het vorige kwartaal zagen we dat er minder woningen waren verkocht dan een jaar eerder, met uitzondering  van tweekappers en hoekwoningen. Hoe zit dat nu? Wel, er is het afgelopen kwartaal wederom een daling geweest in het aantal verkopen. Er zijn in totaal 305 woningen verkocht; dat is 8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Alleen het aantal verkochte hoekwoningen is gestegen, met 8,4%.

De gemiddelde transactieprijs van alle woningen samen lag het afgelopen kwartaal op € 339.000,-. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar. De verkooptijd is wederom drastisch gedaald: van 64 dagen in het tweede kwartaal van 2019 naar slechts 38 dagen in het tweede kwartaal van dit jaar. Oftewel: er zijn minder woningen verkocht, maar de woningen díe zijn verkocht zijn als warme broodjes over de toonbank gegaan.

Onze bevindingen

Onze bevindingen op kantoor bevestigen bovenstaande cijfers. Veel woningen worden voor de vraagprijs of daarboven verkocht en met name courante woningen staan maar kort te koop. Gunstig voor verkopers, maar voor starters en kopers met een krap budget blijft het een lastige markt.

Overall heeft de lockdown geen ernstig negatieve impact gehad op de woningmarkt en de versoepelingen van de maatregelen geven hoop. Maar de coronacrisis is nog niet ten einde, dus houden we de ontwikkelingen goed in de gaten.

Bron: NVM.nl

« ga terug