NVM Open Huizen Dag – Tips voor verkopers

Gepubliceerd op 04 oktober 2018

Aanstaande zaterdag 6 oktober is het weer zover: de NVM Open Huizen Dag!

De NVM Open Huizen Dag is een dag waarop veel woningzoekenden zich gaan oriënteren op de woningmarkt. Tussen 11.00 en 15.00 uur stappen zij met een uitgestippelde route in de auto om verschillende huizen te gaan bekijken. Wist je dat er tijdens de NVM Open Huizen Dag in oktober vorig jaar maar liefst 85.000 mensen op pad gingen? Reden genoeg om er als verkoper aan mee te doen! Staat jouw woning ook in de verkoop en wil je ook optimaal gebruik maken van de Open Huizen Dag? Lees hieronder mijn beste tips.

Voorafgaand aan de NVM Open Huizen Dag

In de dagen voorafgaand aan de NVM Open Huizen Dag kun je al heel wat voorbereidingen treffen om van de dag een succes te maken.

1. Zorg voor een opgeruimde woning

Misschien een open deur, maar kijk nog eens écht kritisch naar je woning, of nodig een vriend of buur uit om kritisch mee te kijken. Ruim rondslingerende spullen en speelgoed op. Verberg je meest persoonlijke items; daarmee wordt de inrichting wat neutraler zodat kijkers zich sneller kunnen voorstellen dat ze de nieuwe eigenaar kunnen worden. Maak alles goed schoon en schrob even wat nauwkeuriger op de voegen in de douche.

2. Sla de buitenruimtes niet over

Ook de voordeur, entree en buitenruimtes mogen even een opfrisbeurt krijgen. Zorg voor gezeemde ramen, veeg zand en bladeren van de stoep en controleer of de voordeur nog strak in de lak staat. Check ook even of de bel werkt. Snoei uit de kluiten gegroeide struiken en koop wat vrolijke plantjes om in de (voor)tuin of op je balkon te plaatsen. Zorg er ook voor dat er een gezellig zitje te zien is in de tuin en kleed deze aan met wat sfeervolle accessoires, zoals kussens, lantaarns en bijvoorbeeld een mooi dienblad.

3. Promoot je Open Huis op social media

Veel mensen struinen wel een paar keer per dag rond op social media. Kondig je Open Huis daarom aan op Facebook en Twitter, plaats er mooie foto’s of een spetterende woningvideo bij en vraag aan je vrienden om deze te delen. Voeg hier eventueel een link aan toe naar je woningpresentatie op de website, zodat men alvast wat informatie kan opzoeken. Op deze manier pak je ook de slapende zoekers mee die niet actief op zoek zijn, maar zomaar spontaan verliefd zijn geworden op jouw huis.

4. Wees voorbereid op vragen

Onthoud dat kijkers met allerlei soorten vragen kunnen komen. Over het gebruik van de ruimtes, de isolatie en bouwconstructies, over maandlasten, de buren, de faciliteiten in de omgeving en de zonligging van de tuin. Bereid je daarop goed voor, want hoe beter jij bent voorbereid, des te beter is de indruk die jij en je woning achterlaten bij de kandidaat-kopers.

5. Print genoeg woningbrochures uit

Sommige kijkers zien zoveel woningen op die ene dag, dat ze aan het eind niet meer weten wat ze gezien hebben. Zorg er dus voor dat je genoeg woningbrochures klaarlegt om aan de kandidaten mee tegeven. Zo kan men na afloop alles nog eens rustig nalezen.

Op de dag zelf

Ook op de dag zelf kun je nét dat stapje extra nemen, om een nóg betere indruk achter te laten bij de kijkers.

1. Zorg voor een optimale presentatie

Je hebt je woning en buitenruimtes al mooi opgeruimd en schoongemaakt, maar op de dag zelf zetten we nog even de puntjes op de i. Ruim het aanrecht op en de vaatwasser uit, zorg dat de was is weggewerkt en maak alle bedden op. Zorg bovenal voor een frisse geur: ventileer alle ruimtes nog even goed en zet hier en daar een milde geurkaars of wat geurstokjes neer. Zorg ervoor dat er een aangename temperatuur is; niet te warm en niet te koud. Tot slot zorgen een paar mooie boeketten voor een welkom en vrolijk gevoel. En ja, de alombekende truc met de geurige, versgebakken appeltaart werkt écht.

2. Geef kijkers de ruimte

Wees gastvrij, leid alle kijkers goed rond en geef ze genoeg informatie. Maar geef ze daarna ook de ruimte om zelf wat rond te lopen. Het is immers een Open Huis en dat is toch wel wat informeler dan een bezichtiging. Je kunt kijkers na afloop een kopje koffie aanbieden, met een stukje van die overheerlijke appeltaart. Dit kan tevens een goed moment zijn om een gesprek aan te knopen en de interesse te peilen.

3. Beantwoord alle vragen eerlijk

Geen enkele woning is 100% perfect, dat weet iedereen. Wees dus eerlijk bij het beantwoorden van vragen. Dat is wel zo vriendelijk en tevens ook verplicht: je hebt namelijk een mededelingsplicht als verkoper. Worden er vragen gesteld waar je het antwoord niet op weet? Geef dan aan dat je het graag voor ze opzoekt en noteer contactgegevens zodat je op een later tijdstip alsnog alle gewenste informatie kunt geven. Even doorverwijzen naar de makelaar kan natuurlijk ook!

4. Geef aan welke vervolgstappen kijkers kunnen nemen

Zorg ook voor een goede afwikkeling van de bezoeken. Geef hen een brochure en de contactgegevens van je makelaar mee. Noteer ook de gegevens van de bezoekers, zodat deze achteraf terug kunnen worden gebeld om naar een reactie te vragen.

Veel succes!

Hopelijk heb je iets aan deze tips en wordt deze nationale Open Huizen Dag ook voor jou een geslaagde dag. Heel veel succes gewenst!

« ga terug