NVM Open Huizen Dag – Tips voor kijkers

Gepubliceerd op 05 oktober 2018

Gaat jij morgen ook op pad tijdens de NVM Open Huizen Dag?

Ben je al langer op zoek naar je droomhuis, of ben je je pas net aan het oriënteren? In beide gevallen is de NVM Open Huizen Dag de ideale dag om heel wat woningen te gaan bekijken. Je ziet in een kort tijdsbestek veel verschillende woningen en kunt zo goed vergelijken wat je zoekt in een woning en wat je absoluut niet wilt. Wil je de NVM Open Huizen Dag optimaal benutten? Lees mijn onderstaande tips om goed voorbereid op pad te gaan.

Voorafgaand aan de NVM Open Huizen Dag

Met een goede voorbereiding vooraf haal je het meeste uit jouw NVM Open Huizen Dag.

1. Ga langs bij je financieel adviseur

Stap één: weet wat je financieel aankunt. Het is heel frustrerend om naar leuke woningen te gaan kijken, waarvan achteraf blijkt dat ze buiten je bereik liggen. Het is dus goed om op de hoogte te zijn van je mogelijkheden. Ben je al bij een adviseur geweest, maar is dat alweer een jaar geleden? Dan kan het geen kwaad om voor een update-gesprek langs te gaan. Misschien is er wel iets veranderd in je persoonlijke situatie, of is er iets gewijzigd in de wet- en regelgeving wat van invloed kan zijn op je leencapaciteit. De moeite van het uitpluizen waard.

2. Bedenk welke eisen je aan een woning stelt

Hoeveel kamers heb je minimaal nodig? Wil je een woning die tot in de puntjes af is, of zoek je juist een kluswoning? Welke plaatsen en wijken spreken je aan en welke juist niet? Welke voorzieningen moeten er in de buurt zitten? Probeer al deze wensen en eisen op een rijtje te krijgen, zodat je gericht kunt zoeken.

3. Maak een lijstje met de woningen die je gaat bekijken

Nadat je je wensen en eisen in kaart hebt gebracht, ga je op zoek naar woningen die daaraan voldoen. Bekijk op de kaart waar alle woningen liggen en stippel een tactische route uit. Wees echter niet té ambitieus; houd er rekening mee dat sommige bezichtigingen misschien wat uit kunnen lopen. Reken voor een doorsnee eengezinswoning op ongeveer 30 tot 45 minuten per bezichtiging en tel je reistijd daarbij op om een goede tijdsinschatting te kunnen maken.

4. Denk ook eens “out of the box”

Probeer je wensen en eisen ook eens los te laten en stap eens op een bijzondere woning af. Ben je eigenlijk op zoek naar een tweekapper? Ga dan bijvoorbeeld ook eens kijken naar een woonboot, een loft in een oud industrieel pand, of een oude brandweerkazerne die verbouwd is tot een woningcomplex. Of heb je wel eens gedacht een oude boerderij met een aangrenzende B&B te bewonen? Door af en toe je kaders  uit je comfort zone te stappen, kom je wellicht tot nieuwe inzichten en ideeën.

5. Neem pen, papier en rolmaat mee

Ook al bezoek je een woning pas voor de eerste keer tijdens de Open Huizen Dag, toch kan het prettig zijn om alvast wat maten op te nemen, of wat gegevens en bevindingen te noteren. Zo kun je je achteraf goed herinneren wat de plus- en minpunten van de woning waren, en kun je uitrekenen of je bank wel in de nieuwe woonkamer zou passen. Wil je ergens een foto van maken als geheugensteuntje? Vraag dan altijd eerst aan de verkoper of hij daarmee akkoord gaat.

Tips voor de dag zelf

De Open Huizen Dag is aangebroken! Om de dag goed te laten verlopen, is het slim om op onderstaande punten te letten.

1. Neem je route en een lunchpakketje mee

Wil je echt alles uit de dag halen, vergeet dan niet je vooraf uitgestippelde route uit te printen en mee te nemen. En denk ook aan wat te eten en te drinken voor onderweg. Als je van 11.00 tot 15.00 uur op pad bent, ligt een knorrende maag gauw op de loer. Het gevoel van honger kan ervoor zorgen dat je sneller moe en minder geconcentreerd bent en dat zou natuurlijk zonde zijn. Leg dus wat broodjes, fruit en flesjes drinken in de auto. Dan ben je onderweg geen tijd kwijt aan het zoeken naar een supermarkt of tankstation.

2. Stel gerust al je vragen

Zodra je een woning binnenloopt, schieten je vast allerlei vragen te binnen. Over de woning, de isolatie, de buurt en uitvalswegen. Schroom niet deze vragen allemaal te stellen; verkopers staan daar heus niet van te kijken. Sterker nog: ze vinden het waarschijnlijk alleen maar leuk als je geïnteresseerd bent en vertellen graag over hun huis. Zij kunnen aan jouw vragen peilen wat je in een huis zoekt en of de woning dus iets voor jou zou kunnen zijn. Gewoon stellen dus!

3. Wees niet bang om snel weg te gaan

Soms stap je een woning binnen en weet je direct: hier ga ik me niet thuisvoelen. Dit is niets voor mij. Voel je dan niet bezwaard om ook snel weer weg te gaan. Als je langer blijft, neem je namelijk ook tijd in beslag van de verkopers, die ze beter aan een geïnteresseerde kandidaat hadden kunnen besteden. En ook je eigen tijd verspil je hiermee. Zeg gewoon eerlijk wat je denkt, bedank de verkoper vriendelijk en ga verder met je route. Op naar de volgende woning.

4. Informeer naar de vervolgstappen

Of je nu dolenthousiast bent, of nog twijfels hebt; informeer altijd naar wie de verkopend makelaar is en wat de eventuele vervolgstappen zouden zijn. Dan heb je altijd de mogelijkheid een tweede bezichtiging in te plannen, of meer informatie aan te vragen. Of je er nu gebruik van gaat maken of niet.

Veel plezier!

De Open Huizen Dag kan een hele leuke dag zijn. Hopelijk helpen deze tips je erbij om er een nuttige en leuke dag van te maken. Alvast veel plezier gewenst!
 

« ga terug