NVM Online bieden: wat zijn de voordelen en nadelen?

Gepubliceerd op 03 augustus 2021

Een online biedingssysteem met voordelen voor koper en verkoper

Omdat we elkaar het afgelopen jaar minder vaak fysiek hebben ontmoet, zijn diverse activiteiten verplaatst naar online. Van vrijdagmiddagborrels tot babyshowers en muziekevenementen: we zijn enorm creatief geweest om elkaar toch digitaal te ontmoeten. En dat heeft de digitalisering in een stroomversnelling gebracht. Ook in de makelaardij doen we steeds meer online. Denk aan bezichtigen op afstand, of het digitaal ondertekenen van een koopakte. Ook maken steeds meer verkopers gebruik van NVM Online bieden. In deze blog vertellen we je graag hoe NVM Online bieden werkt en wat de voordelen en nadelen zijn.

NVM Online bieden: wat is het?

NVM Online bieden is een online biedingssysteem. Op dit platform kunnen NVM makelaars woningen  plaatsen die te koop staan en waarop geboden mag worden. Een woning die op NVM Online bieden wordt gezet krijgt een startprijs mee, een begindatum en einddatum. Gedurende deze periode kunnen geïnteresseerden op de woning bieden.

Biedingen die via het platform worden gedaan, zijn openbaar. Iedereen die wil meekijken, kan dus zien hoeveel kandidaten er meebieden en welke bedragen er worden geboden. Elke kandidaat kan zijn bod verhogen, als hij ziet dat de concurrentie dit ook doet. Daarbij moet hij ook eventuele ontbindende voorwaarden vermelden.

Zodra de bieding is gesloten, bespreken de makelaar en de verkoper samen de biedingen. Belangrijk detail is dat de verkoper uiteindelijk zelf beslist aan wie hij wil verkopen. Het is dus, in tegenstelling tot een veiling, niet het geval dat de hoogste bieder automatisch de koper is. De verkoper beslist.

Voor- en nadelen voor de verkoper

Als verkoper bepaal je zelf, in overleg met je makelaar, of je je huis wilt aanmelden op het platform NVM Online bieden. Ieders situatie is natuurlijk anders en voor de een zal dit aantrekkelijker zijn dan voor de ander. Maar voor sommige verkopers kan het zeker heel interessant zijn om de woning op deze manier te koop te zetten:

Voordelen voor de verkoper

 • Het is een makkelijke, overzichtelijke en snelle procedure;
 • Kopers kunnen door biedingen van anderen getriggerd worden om een hoger bod uit te brengen, wat de prijs verder opdrijft;
 • Je beslist uiteindelijk nog steeds zelf aan wie je verkoopt. Dat hoeft niet per se aan degene met het hoogste bod te zijn.

Nadelen voor de verkoper

 • Het is niet gratis: je betaalt een klein bedrag om je woning aan te kunnen melden op NVM Online bieden

 

Voor- en nadelen voor de koper

Als je als koper geïnteresseerd bent in een woning die via NVM Online bieden wordt aangeboden, zul je ook op deze manier je bod moeten uitbrengen. Je hebt hierin geen keuze. Toch heeft dit biedingssysteem wel degelijk voordelen voor jou als koper:

Voordelen voor de koper

 • Het is transparanter en overzichtelijker dan de traditionele biedingsmethoden; bij bieden via de makelaar of via de ‘gesloten envelop’ weet je niet hoe de concurrentie biedt;
 • Je ziet exact wat andere kandidaten bieden en kunt jouw bod daarop aanpassen;
 • Je kunt bij NVM Online bieden een ‘autobod’ instellen: zodra iemand biedt, brengt het systeem automatisch voor jou een hoger bod uit, van bijvoorbeeld € 500,- boven het bod van de concurrent. Je kunt hierbij uiteraard je maximale bod instellen, zodat het systeem niet eindeloos hoger blijft bieden.

Nadelen voor de koper

 • Je ziet van de andere kandidaten alleen welke prijs ze hebben geboden, niet welke voorwaarden ze stellen;
 • Je bent niet automatisch de koper als je het hoogste bod uitbrengt; deze beslissing is nog altijd aan de verkoper;
 • Als er veel geïnteresseerden meebieden, kan dat de biedingen opdrijven.

 

Tips voor kopers

Zoals altijd bij het zoeken naar een woning, is het voor een koper belangrijk om het hoofd koel te houden. Onze beste tips:

 • Zorg dat je goed op de hoogte bent van je financiële situatie, zodat je weet wat je kunt.
 • Bepaal van tevoren je maximale bod en houd je hier ook aan.
 • Vergeet niet je ontbindende voorwaarden op te nemen in je bod.

Het is ook altijd mogelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen, zodat deze je kan begeleiden tijdens het proces. Dan weet je zeker dat je niets verkeerd kunt doen.

Gebruik maken van NVM Online bieden?

Of wil je er meer over weten? Neem gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

« ga terug