NVM: "Laagste aantal verkochte woningen sinds 2015"

Gepubliceerd op 18 november 2021

Woningmarktcijfers derder kwartaal 2021

De krapte op de woningmarkt houdt onverminderd aan. Kopers zien zich genoodzaakt flink te overbieden om toch kans te maken en veel mensen zitten voor hun gevoel vast. Het nieuws schrijft over woningprotesten in het land en ook op Prinsjesdag is de kwestie aangekaart. Geen dag te vroeg, als je het NVM-voorzitter Onno Hoes vraagt: "De woorden zijn er, nu de daden."

80% boven de vraagprijs verkocht

80% van de woningen wordt momenteel boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde verkoopprijs lag in het derde kwartaal op € 419.000,-. Een jaar geleden lag dit gemiddelde maar liefst 19% lager. De hoge biedingen komen mede door de huidige economische omstandigheden: de hypotheekrentes zijn nog steeds extreem laag en de economie ontwikkelt zich sterk. Dat geeft kopers het vertrouwen dat ze flink kunnen overbieden. Dat wordt dan ook veelvuldig gedaan, omdat de meeste kopers al langer op zoek zijn en nu eindelijk een keer raak willen schieten. Hoes: "Het is weliswaar fijn voor een verkoper die zijn overwaarde te gelde kan maken maar de verwachting dat geen nieuwe geschikte woning kan worden bemachtigd, weerhoudt veel mensen ervan hun huidige woning te koop te zetten."

Krapte-indicator op 1,5

En dat is te zien. Het aanbod van beschikbare koopwoningen was afgelopen kwartaal 44% lager dan een jaar daarvoor. Voor vrijstaande woningen is de voorraad maar liefst 55% gedaald. De krapte-indicator lag daarmee op 1,5. Dit betekend dat een woningzoekende gemiddeld uit 1,5 woning kan kiezen. De NVM bericht dan ook dat het laagste aantal woningen verkocht is sinds 2015.

De NVM ziet de oplossing in nieuwbouw. Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en praktiserend makelaar: “Als makelaars moeten we steeds meer mensen teleurstellen dan we blij kunnen maken. Elk kwartaal vragen we aandacht voor de woningnood en dringen we aan op snel, slim en op maat van de marktvraag bouwen. Ook nu hamer ik hier weer op: balans in aanbod en vraag haalt de markt van het slot, brengt beweging en nieuw evenwicht. Dat betekent meer grondgebonden woningen dan appartementen bouwen. En het betekent ook kleinere kernen de kans geven een passend woonaanbod te creëren."

Bron: NVM.

 

« ga terug