NVM: "Het niveau van overbieden blijft stijgen"

Gepubliceerd op 12 augustus 2021

Woningmarktcijfers tweede kwartaal 2021

De afgelopen kwartalen zagen we dat er steeds minder woningen werden verkocht. Het aanbod beschikbare woningen blijft verder opdrogen. Het blijft daardoor voor kopers een lastige tijd: lang wachten, veel bezichtigen en helaas vaak achter het net vissen. Ook het tweede kwartaal was het beeld niet anders. Overbieden lijkt de norm te zijn geworden. Het niveau van overbieden blijft maar stijgen - iets wat ook ons makelaars verbaast.

Landelijke woningmarkt

Het tweede kwartaal van 2021 liet helaas geen positiever beeld zien. Opnieuw registreert de NVM forse prijsstijgingen die voortkomen uit de schaarste die alleen maar verder toeneemt. Lag de gemiddelde verkoopprijs afgelopen kwartaal nog € 385.000,-, is deze inmiddels gestegen naar € 410.000,-. Dit is een stijging van bijna 20% ten opzichte van het tweede kwartaal 2020. Dat maakt het de grootste stijging sinds 1995. Als koper kun je op dit moment nog uit slechts 1,4 woningen kiezen. Voor een gemiddeld rijtjeshuis ligt deze indicator zelfs op 1,0.

Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen: "In het eerste kwartaal van 2021 werden ongeveer 2 van de 3 verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Dit kwartaal is dat opnieuw verder opgelopen en gaat inmiddels driekwart van de woningen boven de vraagprijs weg. Ik word geregeld verrast door steeds hogere opbrengsten waarbij het niveau van overbieden ook nog eens stijgt."

Van de woningen werd 78% boven de vraagprijs verkocht. Gemiddeld wordt er 8,2% meer betaald dan de vraagprijs. De verkooptijd bedraagt nu gemiddeld 24 dagen; de kortste periode ooit gemeten.

 

Woningmarkt regio Uden/Veghel

In onze regio werden het vorige kwartaal in totaal 308 woningen verkocht, 1% minder dan dezelfde periode vorig jaar. Er was hierin wel een opvallende stijging te zien in het aantal verkochte appartementen. De overige typen woningen werden of minder verkocht of ongeveer evenveel.

De gemiddelde verkoopprijs lag op € 385.000,-. Dat is een stijging van maar liefst 17,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze grote stijging is met name zichtbaar bij de twee-onder-een-kapwoningen. Deze stegen maar liefst 24,4% in prijs. 

De gemiddelde verkooptijd is wederom flink gedaald. Deze lag afgelopen periode op slechts 23 dagen. Ook bij vrijstaande woningen was weer een opvallende daling gezien: van 73 dagen in het tweede kwartaal van 2020 naar slechs 30 dagen dit jaar. Dit in combinatie met een stijging van 9% in de gemiddelde verkoopprijs laat wel zien dat er bij veel mensen behoefte is aan ruim wonen.

 

Bron: NVM.nl.

 

« ga terug