Nog steeds een goed moment om te kopen én verkopen

Gepubliceerd op 23 april 2020

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2020

Landelijke markt

In 2019 zagen we een toenemende krapte op de woningmarkt. Toen de woningmarktcijfers van het laatste kwartaal van 2019 werden bekendgemaakt, typeerde NVM voorzitter Onno Hoes de status van de woningmarkt nog als "woningnood". Amper twee maanden later bereikte het Coronavirus ons land. Binnen enkele weken realiseerden we ons dat dit verstrekkende gevolgen zou hebben voor de gehele maatschappij. Maar wat zou dat voor de woningmarkt betekenen? De afgelopen weken constateerde de NVM gelukkig dat de verkoop van woningen door bleef gaan. Hoes: “De enorme krapte op de markt is er nog steeds en de voorwaarden voor het kopen van een woning zijn nog steeds gunstig.”

Lana Gerssen, voorzitter NVM-vakgroep Wonen, vult aan: "In het eerste kwartaal van 2020 zijn er 0,6% minder woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2019. En de gemiddelde verkoopprijs nam ten opzichte van vorig jaar met 9,6% toe. De gemiddelde transactieprijs bedraagt nu € 326.000,-.” Dat is wellicht te verklaren: "Er zijn slechts 31.700 woningen te koop gezet het afgelopen kwartaal. Dit is 10,6% minder dan vorig jaar en het laagste aantal in 5 jaar. Een potentiële koper kon in het 1e kwartaal 2020 uit slechts 2,8 woningen kiezen," aldus Gerssen.* De krapte duurt op dit moment dus nog voort.

Woningmarkt regio Uden-Veghel

In onze regio zien we dat er bijna 6% minder woningen zijn verkocht dan in het eerste kwartaal van 2019. Het verschilt echter sterk per type woning: hoekwoningen en tweekappers zijn iets meer verkocht, maar tussenwoningen, vrijstaande woningen en appartementen zijn minder verkocht dan vorig jaar. Met name appartementen laten een sterke daling zien: maar liefst -47%!

De gemiddelde verkoopprijs is met 3,1% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 en ligt nu op € 319.000,-. De verkooptijd is flink gedaald, gemiddeld met 13 dagen, wat neer komt op -18,4%, en ligt nu op 58 dagen.

Effecten Coronacrisis op de woningmarkt

Omdat de woningmarkt een vertrouwensmarkt is, is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de langere termijn zullen zijn. Op dit moment is het nog steeds een goed moment om te kopen én te verkopen. Om dit te illustreren: het aantal woningen dat verkocht is, is in de week van 30 maart tot zondag 5 april met 4% toegenomen in vergelijking met de week ervoor. Huishoudens die al concrete aankoopplannen hadden, zetten deze dus gewoon door. Makelaars in heel Nederland geven aan dat er weliswaar minder kijkers zijn bij een woning, maar dat de kijkers dié er zijn wel serieus zijn. Dit is wat ook wij, bij Makelaar0413, op dit moment ervaren.

Bron: NVM.nl

*De NVM sluit het kwartaal af op 15 maart en berekent de transactiecijfers over de periode 16 december – 15 maart. De periode van sociale onthouding startte maandag 16 maart na een aankondiging op donderdag 12 maart. De effecten hiervan zijn dus nog niet zichtbaar in bovengenoemde cijfers.

« ga terug