"Koper kan nog maar uit 2 woningen kiezen"

Gepubliceerd op 20 oktober 2020

Woningmarktcijfers derde kwartaal 2020

Uit de cijfers van het vorige kwartaal bleek dat de coronacrisis (nog) geen negatieve impact had op de woningmarkt. Inmiddels zijn we weer drie maanden verder en zijn we in de tweede golf beland. Hoe zien de cijfers er nu uit?

Landelijke woningmarkt

Het afgelopen kwartaal verkochten de NVM-makelaars gezamenlijk 41.583 bestaande koopwoningen: het hoogste aantal in bijna drie jaar tijd en qua verkopen het beste 3e kwartaal ooit binnen de NVM. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is het een stijging van maar liefst 14,4%. NVM voorzitter Onno Hoes maakt zich, ondanks de vele transacties, grote zorgen over de toekomst van de woningmarkt. “De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat."

De verkoopprijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland is namelijk wederom zeer sterk gestegen. Deze komt in het derde kwartaal van 2020 uit op € 354.000,-, een stijging van 11,6% ten opzichte van vorig jaar. Het is meer dan twintig jaar geleden dat de prijsontwikkeling in een jaar tijd zo hoog was.

De NVM krapte-indicator is in het 3e kwartaal op 2 uitgekomen, het laagste niveau van deze eeuw. Dat wil zeggen dat een consument bij zijn zoektocht nog maar uit twee woningen kan kiezen, terwijl dat normaal gesproken tussen de 5 en 10 woningen zijn. De gemiddelde verkooptijd bedroeg 30 dagen, zes dagen korter dan een jaar geleden.

Woningmarkt regio Uden/Veghel

In het vorige kwartaal zagen we dat in onze regio steeds minder woningen werden verkocht, maar dat de woningen die te koop kwamen, binnen no time werden verkocht. Dit kwartaal is het beeld anders: er is een explosieve stijging geweest in het aantal verkopen. Maar liefst 41% meer woningen werden verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De 2-onder-1-kapwoningen zijn daarbij de ware uitschieters, met een stijging van 76,2%.

De gemiddelde verkoopprijs lag afgelopen kwartaal op € 347.000,-, dat is een stijging van 9,7% ten opzichte van vorig jaar, toen lag deze nog op € 315.000,-. De doorlooptijd is iets verlaagd ten opzichte van vorig jaar, maar ligt hoger dan het tweede kwartaal van dit jaar.

Nog steeds een verkopersmarkt

Uit de cijfers blijkt wederom dat we in een verkopersmarkt zitten en dat het voor kopers erg lastig blijft. Onno Hoes heeft niet voor niets zijn zorgen geuit: "De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden. We hebben op korte termijn een noodplan nodig om de woningmarkt op dit vlak vlot te trekken. We begrijpen dat corona en de gevolgen hiervan de hoogste prioriteit hebben binnen het kabinet, maar de woningmarkt zou dan toch direct daarna moeten komen."

Bron: NVM.nl

« ga terug