Huis verkopen tijdens de Coronacrisis?

Gepubliceerd op 28 april 2020

Lees hier wat wij onze klanten adviseren

We zijn inmiddels ruim 6 weken onderwerg sinds er strenge maatregelen werden ingevoerd om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Voorlopig werken er veel mensen thuis en zijn onder meer kappers en de horeca gesloten. Scholen gaan gelukkig in mei, zij het in aangepaste vorm, weer open. Als makelaar krijgen wij veel vragen over het effect van de coronacrisis op de woningmarkt. Veel mensen vragen zich af of het verstandig is om op dit moment hun woning te koop te zetten. In dit artikel zetten we de voors en tegens op een rij.

De feiten: veel woningzoekenden en weinig aanbod

Voordat Corona ons land bereikte, was er al maanden enorm veel vraag naar koopwoningen en was er relatief weinig aanbod. En dat is op dit moment niet anders – sterker nog, het animo lijkt de afgelopen weken zelfs nóg hoger te liggen. Dit zien NVM-voorzitter Onno Hoes en NVM Vakgroep-Wonen voorzitter Lana Gerssen ook. Hoes: “De woningmarkt is al lange tijd enorm overspannen. Door de recente ontwikkelingen neemt de vraag iets af, maar het aanbod neemt tegelijk ook wat af. Dat wil zeggen dat de krapte op de markt er nog steeds is. Dat maakt ook dat er van prijsdaling vooralsnog geen sprake is. Gemiddeld genomen wordt er nog steeds boven de vraagprijs betaald voor een woning.” Wij merken dat op dit moment de bezichtigingen gewoon doorlopen. Dit gaat natuurlijk wel wat anders dan normaal, want we houden ons aan de richtlijven van de NVM. Er zijn weliswaar wat minder bezichtigingsaanvragen, maar de kijkers die komen kijken zijn wel serieus.

Langetermijneffecten lastig te voorspellen

Wat de effecten van de coronacrisis op de langere termijn zullen zijn voor de woningmarkt is lastig te zeggen, stelt Lana Gerssen. “De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen. Mensen zullen ergens moeten wonen, en jongeren zullen op een gegeven moment alsnog op zichzelf willen.” De meeste huishoudens die op het punt stonden om een stap op de woningmarkt te zetten, maken deze stap ook daadwerkelijk. Het is ook goed om te beseffen dat deze crisis natuurlijk heel anders van aard is dan de kredietcrisis van 2008.

Het risico van wachten tot na de Coronacrisis

Er zijn veel mensen die eigenlijk van plan waren hun woning te koop te zetten, maar nu twijfelen vanwege de coronacrisis. Zij vragen zich af of het verstandig is om hun woning nu te koop te zetten. Deze vraag komt voort uit onzekerheid over het verloop van de crisis en wat dit de komende maanden teweeg zal brengen. Wij vragen deze klanten zich voor te stellen wat er gebeurt als elke verkoper wacht met verkopen totdat dit alles voorbij is. Je loopt dan tegen de volgende onzekerheden aan:

- Niemand weet ten eerste hoe lang dit gaat duren. Is dat nog twee maanden, zes maanden, of wellicht een jaar?
- Gaan de hypotheeknormen veranderen? En wat voor gevolgen heeft dit voor de leencapaciteit van jouw koper, maar ook voor jouw eigen leencapaciteit?
- Is jouw thuis- of werksituatie straks veranderd waardoor verkopen ineens geen optie meer is?
- Hoeveel andere verkopers willen er tegelijkertijd met jou de markt op?

Als iedere verkoper afwacht tot na de crisis, voltrekt zich straks het scenario dat alle woningen tegelijkertijd de markt op gaan. De concurrentie wordt daardoor enorm hoog, waardoor het lastiger wordt een goede koper te vinden. Minder schaarste betekent vaak ook dat de nood tot overbieden er niet meer is. Gevolg: je krijgt wellicht minder voor je woning dan je op dit moment zou krijgen.

Maatregelen tijdens bezichtigingen

Als je toch besluit om op dit moment te gaan verkopen, zijn er maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van zowel jezelf als van de kijkers te bewaken. Onder andere door de RIVM-richtlijnen te handhaven tijdens bezichtigingen. Wij nemen zelf de volgende maatregelen:

- Wij geven geen hand
- Zowel van tevoren als na de bezichtiging poetsen wij alle deurklinken
- We bewaren te allen tijde 1,5m afstand van elkaar
- Wij vragen iedereen met klachten (hoesten, keelpijn, snotterig of koorts) thuis te blijven
- Wij makelaars blijven zelf uiteraard ook thuis indien wij klachten vertonen
- Maximaal 2 personen en 1 makelaar bij een bezichtiging
- Maximaal 2 personen en 1 makelaar bij het ondertekenen van een koopakte

Twijfel je nog over het te koop zetten van jouw huis?

Het kan ook nu nog steeds een hele goede zet zijn, maar dit verschilt natuurlijk per situatie. Wij verdiepen ons daarom graag in jouw huis en jouw woonsituatie om je zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

 

« ga terug