Goede tijd voor doorstromers, zware tijd voor starters

Gepubliceerd op 22 oktober 2019

Woningmarktcijfers derde kwartaal 2019

Landelijke markt

De schaarste op de landelijke woningmarkt drijft de prijzen verder omhoog. Dat zien we in de kwartaalcijfers van het derde kwartaal dit jaar. Er is een stabilisatie te zien in het aantal verkopen, maar de gemiddelde transactieprijs is met maar liefst 7,2% gestegen en staat op dit moment op 313.000,-. Maar liefst 40% van de woningen wordt bovendien boven de vraagprijs verkocht.

Voor huiseigenaren die overwegen te gaan verkopen is dit een gunstig moment, zegt Gaby Balkema, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Vanwege de lage rente is het een goede tijd om te kopen. Huiseigenaren kunnen nu namelijk een nieuwe hypotheek afsluiten tegen een lage rente en kunnen daardoor vaak een grotere woning kopen. Voor starters is het echter een lastige tijd: om een gemiddelde woning te kunnen kopen, heb je op dit moment een bovengemiddeld salaris nodig," aldus Balkema.

Woningmarkt Uden/Veghel en omstreken

In onze regio is er toch weer een daling te zien in het aantal verkopen. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2018 zijn er 7,4% minder woningen verkocht. Alleen de verkoop van het aantal tussenwoningen is gestegen. Qua prijzen zien we een stijging. In onze regio is deze met 4,3% echter minder heftig dan de landelijke prijsstijging. De doorlooptijd is weer flink gedaald ten opzichte van dezelfde vorige periode vorig jaar: van gemiddeld 61 dagen naar 47 dagen. De effecten van schaarste zijn dus ook in onze regio te zien; positief voor verkopers, lastig voor kopers.

« ga terug