Gemiddelde verkoopprijs stijgt met maar liefst 20%

Gepubliceerd op 11 mei 2021

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2021

 

Het grote aantal verkopen in 2020 heeft er de laatste maanden voor gezorgd dat het aanbod aan het opdrogen is. De daling van het aanbod zette eind 2020 al in en het einde lijkt nog niet in zicht. Het verbaast dan ook niet dat de krapte-indicator wederom is gedaald en nu staat op 1,7. Dat wil zeggen dat een koper gemiddeld uit 1,7 woningen kan kiezen.

Landelijke woningmarkt

Er werden in de eerste drie maanden van dit jaar slechts 30.739 bestaande woningen verkocht door NVM makelaars. Dat is het laagste aantal in zes jaar tijd. De gemiddelde verkoopprijs lag landelijk op € 385.000,-. Dat is een prijsstijging van 14,7% ten opzichte van vorig jaar. Zo'n grote prijsstijging is in 20 jaar tijd niet voorgekomen in Nederland.

De grootste prijsstijgingen zijn te zien in de landelijke regio's zoals Groningen en Friesland. Vrijstaande woningen deden het dan ook erg goed, het afgelopen kwartaal. De markt in de regio Amsterdam daarentegen lijkt in een afkoelfase te zitten. Daar is de prijsstijging relatief laag en lopen de aanbodaantallen en het aantal verkopen weer langzaam op.

De verkooptijd lag gemiddeld op 30 dagen. Vorig jaar rond deze tijd lag dat nog op 39 dagen. Verder is er flink overboden. Gemiddeld bood men 3,5% meer dan de vraagprijs. Met name voor tussenwoningen werd meer betaald. Voor een vrijstaande woning ligt de verkoopprijs vaker dichtbij de vraagprijs.

Woningmarkt regio Uden-Veghel

In het laatste kwartaal van 2020 zagen we dat in onze regio een lichte stijging was te zien ten opzichte van het jaar daarvoor. Met name vrijstaande woningen en appartementen werden goed verkocht. Het afgelopen kwartaal was een vergelijkbaar beeld te zien. Er was wederom een lichte stijging ten opzichte van een jaar geleden; namelijk zo'n 10%. En ook nu waren het met name vrijstaande woningen en appartementen die voor deze stijging zorgden.

De gemiddelde verkoopprijs lag afgelopen kwartaal op € 388.000,-. Begin 2020 was dat nog € 322.000,-. Een spectaculaire stijging van maar liefst 20,5%! De gemiddelde verkooptijd lag het afgelopen kwartaal op 39 dagen, ten opzichte van 53 dagen in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij zijn vrijstaande woningen van gemiddeld 121 dagen verkooptijd gedaald naar 79 dagen. En ook de overige typen woningen werden relatief snel verkocht. Voor verkopers nog steeds een goede tijd dus!

« ga terug