De woningmarkt komt in rustiger vaarwater

Gepubliceerd op 23 april 2019

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2019

De woningmarkt lijkt in rustiger vaarwater te komen. Toch zijn er nog wat extreme cijfers te zien.

Landelijke cijfers

"Ondanks de verwachtingen van eind 2018 zien we nog steeds een stijging in de verkoopprijzen, maar wel een minder harde stijging dan voorheen het geval was. Het aantal verkopen stabiliseert en ook de regionale verschillen worden steeds kleiner. Dat alles tezamen duidt op rustiger vaarwater, alhoewel de vraag naar woningen nog steeds groot is” stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Vooral voor starters en jonge gezinnen met een kleiner budget blijft het lastig omdat er weinig keuze in woningen is. De krapte in het aanbod maakt dat de gemiddelde verkooptijd de afgelopen periode op slechts 45 dagen lag. “Daarnaast zien we ook dat voor veel kopers het plafond van wat men kan en wil betalen nu bereikt is. Een nieuwe realiteit breekt aan."

Hoe zit het in onze regio?

In de regio Uden-Veghel is het aantal verkochte woningen sterk gedaald, vergeleken met een jaar geleden. Er zijn vooral veel minder hoekwoningen, appartementen en tweekappers verkocht, met een daling van -18,8%, -11,5% en -8,5% respectievelijk. Het aantal verkochte tussenwoningen is nagenoeg gelijk en het aantal verkochte vrijstaande woningen is juist extreem gestegen; namelijk met 24%. De gemiddelde verkoopprijs is zo'n 10% gestegen en ligt nu op € 304.000,-. De gemiddelde verkooptijd bedraagt nu 69 dagen, waar dat in het eerste kwartaal van vorig jaar nog 74 dagen was.

Prognose voor de rest van dit jaar

Jaarsma: “De trends die we eind 2018 al zagen, hebben zich nu doorgezet: de afvlakking van de prijsstijging en de sterke daling in het aantal transacties is voorbij. De oververhitting is er landelijk vanaf. De markt vraagt wel nog steeds om extra aanbod in de vorm van nieuwbouw en daarnaast om minder complexiteit op het gebied van regelgeving."

Bron: NVM.nl

« ga terug