De vraagprijs bieden: maakt dat de koop automatisch definitief?

Gepubliceerd op 01 oktober 2018

Een vraag die vaak gesteld wordt

In de huidige woningmarkt, waarbij er meer vraag is dan aanbod, hebben kopers het lastig. Na vele woningen te hebben bekeken, en steeds achter het net te hebben gevist, hebben ze er álles voor over om hun droomwoning te bemachtigen. Een van de eerste oplossingen waaraan wordt gedacht: de vraagprijs bieden. Uit cijfers van de NVM blijkt dat in het vorige kwartaal maar liefst een derde van alle verkochte woningen zelfs bóven de vraagprijs werd verkocht. Daarmee is het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs gedaald tot slechts 0,1%.

Veel kopers denken dat wanneer ze de vraagprijs bieden, dat inhoudt dat ze automatisch koper van de woning zijn. Maar is dit ook echt zo?

De vraagprijs bieden: maakt mij dat de koper?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: nee, de vraagprijs bieden maakt je niet automatisch koper van de woning. Dat zit namelijk zo: de vraagprijs die de verkoper stelt, is in feite een uitnodiging aan alle geïnteresseerden om een bod uit te brengen. Hoe hoog jouw bod is, bepaal je uiteindelijk zelf. Het staat je vrij om de vraagprijs te bieden, maar een bedrag daarboven of -onder mag ook. Vervolgens staat het de verkoper vrij om jouw bod te accepteren, of een tegenvoorstel te doen. Zolang geen van deze acties is ondernomen door de verkoper, ben je niet in onderhandeling. Andersom zit jij in deze fase van het onderhandelingsproces ook nog niet aan de woning vast. Het doen van een bod alleen is dus niet genoeg om een onderhandelingsproces te starten. De verkoper beslist of hij die onderhandeling met jou aangaat. Ongeacht de hoogte van jouw bod.

Onthoud: een bod bevat meer dan alleen de prijs

Sta je op het punt om een bod uit te brengen? En vraag je je af hoe jij tussen al die andere kapers op de kust op kunt vallen? Bedenk je dan goed dat een bod meer moet bevatten dan alleen de door jouw geboden verkoopprijs. De ontbindende voorwaarden en overdrachtsdatum die je voorstelt, kunnen soms juist de doorslag geven bij de verkoper. Zo kan het voorkomen dat een kandidaat-koper de voorkeur krijgt vanwege gunstige voorwaarden, terwijl hij niet de hoogste prijs biedt. Onthoud dus: naast de prijs bevat jouw bod een overdrachtsdatum, eventueel een financieringsvoorbehoud en of er een bouwkundige keuring plaats moet vinden. Je kunt eventueel ook al aangeven welke roerende zaken je wilt overnemen.

Begeleiding nodig? Een aankoopmakelaar biedt uitkomst

Het kopen van een huis is enorm spannend. Soms is het een kwestie van geluk, maar vaak maakt een goede onderhandelingsstrategie het verschil tussen erop of eronder. Wil je jouw positie versterken? Overweeg dan een aankoopmakelaar in te schakelen. Die bereikt, dankzij vele jaren ervaring, vaak beter resultaat dan je dat zelf zou kunnen. Bovendien weet je dan zeker dat jouw belangen worden behartigd en dat de gemaakte afspraken op de juiste manier worden vastgelegd in het koopcontract.

Benieuwd wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen?

Ik vertel je er graag meer over. Lees verder op deze site, of neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Save

Save

Save

« ga terug