10 tips voor woningfotografie

Gepubliceerd op 16 oktober 2019

Zo zet je jouw woning in the picture

Je hebt maar één kans voor een goede eerste indruk. Dat geldt als je iemand voor het eerst ontmoet, maar óók bij je woningpresentatie op Funda. Binnen enkele seconden beslist iemand of hij wel of niet geïnteresseerd genoeg is om je woning nader te bekijken. Essentieel dus, om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Licht, schoon, opgeruimd en goed onderhouden. Zoals op bovenstaande foto, zo moet het dus níét.

Wil jij je woning binnenkort in de verkoop gaan zetten? Begin dan alvast met het werpen van een kritische blik. Is de witte verf op het houtwerk niet vergeeld? Staat je woning niet te vol met prullaria? Welke hoek mag wel eens een grote opruimbeurt krijgen? En zo zijn er nog meer aandachtspunten te bedenken. Met onze 10 tips voor woningfotografie zorg jij voor een optimale presentatie. En gelukkig kun je de meeste tips gewoon zelf uitvoeren!

Onze 10 tips voor woningfotografie

Om te beginnen valt een fris schoongemaakt huis natuurlijk beter in de smaak dan een smoezelig uitziende woning. Poets dus die kalkresten in de badkamer weg, zeem de ramen totdat ze stralen, maak het aanrecht vlek- en kruimelvrij en haal een dweil over de vloeren. Sla ook de entree niet over en pluk het onkruid uit de tuin. Maar wat kun je nog meer doen, om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren op de foto’s? Dit zijn onze 10 top tips voor goede woningfotografie:

1. Openheid en ruimtelijkheid

Kijk eens kritisch naar de zichtlijnen in huis. Wordt de doorloop geblokkeerd door een grote bank of kast? Of staan er veel zwaar uitziende meubels in huis? Kijk dan of je door te schuiven met meubels, of het vervangen van meubels door slankere modellen, wat meer lucht in huis kunt creëren. Extra tip: met spiegels lijken kleine ruimtes optisch groter. Ze reflecteren teglijkertijd het licht – twee vliegen in één klap dus!

2. Zorg voor veel lichtinval

Iedereen vindt het prettig om veel licht te hebben in huis. Schuif dus de gordijnen en jaloezieën zo veel mogelijk open. Check ook even of er geen blokkerende elementen voor de ramen staan, zoals grote plantenbakken, of bomen en struiken die eigenlijk een snoeibeurt nodig hebben. Het is ook helemaal niet erg om hier en daar een lamp aan te zetten als je foto’s gaat maken.

3. Berg sporen van huisdieren op

Ook al houd je nog zoveel van je hond of kat; een woningzoekende wordt niet per se blij bij het zien van een mand, voederbak of rondslingerend dierenspeeltjes. Berg deze dus zoveel mogelijk op, in elk geval voor het maken van de foto’s! Tip: laat je huis voorafgaand aan bezichtigingen ook even luchten.

4. Berg ook persoonlijke items even op

Het is goed als je huis sfeer heeft, maar door een té persoonlijke inrichting kan een kijker niet heen kijken. Neutraliteit zorgt ervoor dat de kijker zich wat makkelijker thuisvoelt en het zich kan voorstellen de volgende eigenaar van jouw huis te worden. Vervang dat familieportret dus liever voor een botanische print of fleurig schilderij.

5. Belicht alle functies van iedere ruimte

Heeft je keuken een bar? Zet daar voor de foto dan even een mooie fles wijn op met twee glazen. Is jouw zolder de ideale thuiswerkplek? Zet er dan een bureau neer, zodat men de potentie van de ruimte kan zien. Heb je een mooie loungeplek in je tuin? Kleed deze dan leuk aan, zodat de kijker zich een beeld van een gezellige zomeravond kan voorstellen.

 

6. Creëer een luxe 'boetiekhotel-gevoel' in de badkamer en slaapkamer

Met luxe beddengoed en mooie handdoeken straalt je huis nét even wat meer stijl uit. Een luxe set doucheproducten en mooi accessoiresetje op de wastafel doen daarnaast wonderen voor je badkamer. En heb je een open kledingkast of walk-in-closet? Haal dan de helft van de kleding eruit en deel de kastruimte mooi in, het liefst gesorteerd op kleur.

7. Imiteer het perfecte leven

Bij iedereen ligt er wel eens een appel te rotten op de fruitschaal, maar op de Funda-foto’s wil je dat gewoon even niet zien. Zorg dus voor vers fruit op de schaal, koop wat grote bossen bloemen, haal de stompjes uit je kandelaars en zet er nieuwe kaarsen in, koop een stapeltje goede boeken of hippe tijdschriften, haal tot slot enkele mooie grote potplanten et voilà: jouw huis lijkt perfect!

8. Speel met kleur

Strakke fotografie met een kleurenthema zorgt voor een uitgebalanceerde fotoreportage. En dit kun je heel eenvoudig zelf doen, door enkele accessoires in een bepaalde kleur te kopen en deze op de foto’s terug te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken, een zeeppompje, kussenhoezen, een dienblad, woonaccessoires, keukentextiel, een lampenkap en misschien zelfs (kunst)bloemen in dezelfde kleur. Oogt fantastisch op de foto. Tip: heb je een grote boekenkast? Sorteer ook je boeken eens op kleur!

9. Let op de details

De kleinste details kunnen een foto rommelig maken. Vingerafdrukken op de glazen deur van de oven. Dorre blaadjes in die potplant. Een lange strook toiletpapier die onder de wc-rolhouder uitpiept. Een lenzenhouder en telefoonoplader op het nachtkastje. Stapeltjes post. Haal alles weg wat rommeling oogt op beeld.

10. Schakel een verkoopstylist in

Vind je het lastig om kritisch te zijn, maar wil je wel alles uit de verkoop halen? Dan kan het een goed idee zijn om een verkoopstylist in te schakelen. Een verkoopstylist kan jou persoonlijk advies geven over alles wat met interieur en presentatie te maken heeft. Vaak heeft een stylist ook meubels en accessoires te huur, die je tijdens de periode dat je woning te koop staat kunt huren. Alles voor het perfecte plaatje!

Haal alles uit de verkoop

Een verzorgd interieur en mooie online presentatie kunnen voor meer kijkers zorgen. En hoe meer kijkers je woning trekt, hoe gewilder jouw woning wordt. Zo kun je als verkoper het maximale uit de verkoop halen. Heb je vragen over woningpresentatie en -fotografie? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van verkoopstyling? Neem gerust contact op!

« ga terug